Over ons

10 oktober 2022

Is het mogelijk om in de zon te verven? 

De meeste mensen houden ervan om buiten te klussen als de zon schijnt. Maar is het wel verstandig om te gaan verven als de zon schijnt? Je zou zeggen dat de verf alleen maar sneller opdroogt toch? Dit werkt helaas net even anders. Hoe dit werkt leggen we je uit in deze blog! 

De ideale temperatuur om buiten te verven 

Wanneer je buiten gaat schilderen is het belangrijk dat je rekening houdt met de buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de wind. Wanneer je gaat schilderen als het buiten te koud is, bestaat er een kans dat de verf niet goed opdroogt en niet goed hecht aan het oppervlak. Bij een te hoge temperatuur daarentegen droogt de verf te snel en kunnen er scheuren of blaasjes ontstaan. Temperaturen tussen de 10 en de 25 graden zijn ideaal om buiten te verven. Wanneer het buiten onder de 10 graden is wordt de droogtijd van de verf vertraagd, onder de 5 graden droogt de verf dan ook helemaal niet meer. 

Over het algemeen kun je dus het hele jaar in Nederland buiten verven, tenzij het regent of het bij uitzondering boven de 25 graden is. Check voordat je begint met verven het weer. Dit voorkomt dat je wellicht halverwege moet stoppen door regen of te hoge temperaturen. 

Verven in de zon 

Verven in de zon is een stuk fijner voor jezelf en het heeft een positieve invloed op de droogtijd van het geverfde oppervlak. Wel kan het verven in de zon invloed hebben op de levensduur van jouw geschilderde oppervlak. Wanneer de verf te snel droogt kunnen er namelijk blaasjes en scheurtjes ontstaan. Naast dat schilderen in de zon het oppervlak kan aantasten kan het ook zwakke plekken veroorzaken wat na verloop van tijd snel lelijk wordt. 

Verven terwijl het waait 

Wanneer het buiten waait is het niet ideaal om buiten te verven. Wanneer het hard waait kan zand namelijk gaan plakken op jouw net geschilderde werk. Wanneer je deuren en kozijnen aan het verven bent kan het ook nadelen met zich meebrengen. Deuren en ramen kunnen namelijk snel dichtwaaien door de wind waardoor je schilderwerk vast kan gaan plakken en een minder mooi resultaat krijgt. 

Een voordeel daarentegen van wind is dat de geverfde laag sneller droog wordt. Wanneer je gaat schilderen op een wisselvallige dag kan dit het voordeel geven dat je verfwerk al droog is net voordat het gaat regenen. 

De perfecte verf voor buiten schilderen 

Voordat je begint met het schilderen van de buitenboel is het belangrijk dat je goede verf aanschaft. Voor het verven buiten kun je het best kiezen voor een verfsoort die een lange levensduur heeft en een goede dekking geeft. De verf voor buiten heeft namelijk veel te verduren en moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Wanneer je kiest voor verf met een hoge glansgraad zul je minder vuilaanhechting hebben, dit is voor buiten een groot voordeel aangezien je verfwerk buiten snel vies kan worden. 

Welke buitenverf heb ik nodig? 

Om te kunnen bepalen welke buitenverf je nodig hebt, is het van belang om eerst te weten welk materiaal je gaat verven. Zo hebben wij voor hout andere verfsoorten dan voor kunststof. Indien je buiten gaat verven wordt er vooral gebruik gemaakt van verf op terpentinebasis. Zoals al eerder aangegeven krijgt buitenverf meer te verduren door o.a. weersinvloeden. Hierdoor moet het sterker zijn dan binnenverf. Verf op waterbasis is verdund met water en verf op terpentinebasis met terpentine. Verf met terpentine is duurzamer. Het heeft een lange levensduur en geeft meer glans. Daarnaast is het sterker en beter bestand tegen slijtage en weersinvloeden. Indien je binnen gaat verven raden wij verf op waterbasis aan. Dit bevat namelijk geen chemische stoffen. Beter voor de gezondheid en het milieu!   

Schildertips voor buiten 

Waar moet je rekening mee houden als je buiten gaat schilderen? Het weer! Het wisselvallige weer in ons land zorgt er namelijk voor dat buiten schilderen niet altijd mogelijk is. Schilder niet als het gaat regenen, maar ook niet in de volle zon. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon en ontvet is. Verwijder eventueel loszittend verf en schuur de ondergrond. Pas wanneer dit gedaan is kan de grondverf aangebracht worden.  

Meer informatie over buiten schilderen? Benieuwd naar de verfsoorten die geschikt zijn voor buiten? Bekijk het assortiment van Verfcompleet.nl en bestel de verf voor jouw schilderklus! 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2023 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM