Over ons

29 juli 2020

Hoe verf ik een trap?

Alhoewel het verven van een trap niet de moeilijkste klus in huis is, wordt dit vaak wel als één van de vervelendste verfklussen ervaren. Je kunt dit uitbesteden aan een professional, maar hoe trots ben je straks op het eindresultaat als je jouw trap zelf geverfd hebt?! Naast dat Verfcompleet.nl de juiste verf en materialen aanbiedt, vertellen we je ook graag hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Het is belangrijk dat je de treden goed laat drogen voordat je weer gebruik van de trap gaat maken. Daarom adviseren wij je om de treden om en om te verven, zo kun je de trap tijdens het verven gewoon blijven gebruiken. Voor het verven van de trap kun je het beste acrylverf gebruiken, deze verf is geurloos, krasbestendig en minder schadelijk voor het milieu. Kwasten en rollers die geschikt zijn voor deze verf, kun je vinden in ons assortiment. De kleur van de verf? Die bepaal jij!

Hoeveel verf heb ik nodig voor het schilderen van mijn trap?

Afhankelijk van het aantal lagen en grootte je trap kun je de hoeveelheid verf die je nodig hebt bepalen. Een standaard dichte trap heeft 13 treden en een oppervlakte van ongeveer 6m2. Dit betekent dat je voor één laag verf ca. 1 liter verf nodig hebt. Ga je de trap twee keer verven, dan heb je dus twee liter verf nodig. Dit geldt ook voor een primer of grondverf. Benieuwd naar de formules over hoeveel verf je nodig hebt? Dit lees je hier!

Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik mijn trap ga verven?

Is jouw trap bekleed met tapijt? Dan moet dit natuurlijk eerst verwijderd worden voordat je aan de verfklus kan beginnen. Het verwijderen van tapijt neemt zo je hele dag in beslag, dus zorg ervoor dat je hier genoeg tijd voor rekent. Het tapijt kun je het makkelijkst op de volgende manier verwijderen:

  • Maak het tapijt dat op de trap ligt goed nat met een sopje van warm water en zeep. Zorg ervoor dat de treden echt doordrenkt zijn en herhaal dit proces na 3 uur nog een keer. Wacht dan nog eens 4 uur en trek het tapijt er vervolgens voorzichtig af.
  • De lijmresten die achtergebleven zijn op de treden kun je verwijderen met een plamuurmes. Lukt dit niet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met niet-water gedragen lijm. Dit kun je dan het beste verwijderen met chemische oplosmiddelen.

Leuk feitje: Krijg je de lijmresten niet goed verwijderd? Breng dan met een borsteltje royaal cola aan op de overgebleven lijmresten en wacht een paar minuten. Je kunt dan de lijmresten makkelijk met een plamuurmesje verwijderen.

Ligt er geen tapijt op de trap? Dan kun je beginnen met deze stappen:

  • Je begint met het ontvetten van de trap, dit kun je doen door ontvetter te mengen met water. Neem alles af wat je straks wilt gaan schilderen, na het ontvetten is het belangrijk dat je de trap nogmaals afneemt met een schoon doekje die je alleen vochtig maakt met water.
  • Vervolgens ga je de trap schuren. Dit kan zowel met de hand als met een schuurmachine. Dat eerste kost je natuurlijk wel wat meer tijd. Voor het beste resultaat gebruik je een middel grove korrel. Het stof kun je verwijderen met een zachte borstel en een vochtige doek.
  • Plak de randen van het oppervlak dat je niet gaat schilderen af met tape. Voor het mooiste resultaat verwijder je de tape direct na het verven en plak je het oppervlak opnieuw af wanneer je de tweede laag verf gaat aanbrengen.
  • Voor een goede hechting van de verf is het belangrijk dat je de trap eerst behandeld met grondverf of een primer. Naast dat dit dus voor een goede hechting zorgt, worden alle kieren en beschadigingen goed zichtbaar. Een nieuwe trap kun je het beste twee keer behandelen en een trap die al eerder geverfd is heeft voldoende aan één laag.
  • De kieren of oneffenheden in de trap kun je opvullen met plamuur of acrylaatkit. Zorg er wel voor dat je kit gebruikt die overschilderbaar is. Hierna schuur je de trap nogmaals, maar dan met een fijne korrel. Ook maak je de trap weer stofvrij door deze af te nemen met een licht vochtig doekje.

Welke verf gebruik ik voor de trap?

Voor het schilderen van de trap adviseren wij je om een watergedragen verf te gebruiken. Dit type verf geeft geen geur af, wordt keihard en is daarnaast ook beter voor het milieu. Voor een trap is het belangrijk dat de lak goed beschermt, daarom is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatieve verf. Bij professionele merken zoals Sikkens, Sigma of Wijzonol ben je hiervan verzekerd.

Hoeveel lagen verf moet ik aanbrengen op de trap?

Nu je alle voorbereidingen getroffen hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het verven van de trap. Zoals we al eerder verteld hebben, is het het makkelijkst om de treden om en om te verven, zodat je nog steeds gebruik kunt maken van de trap. Begin met de randjes en gebruik hiervoor een kwast. Grotere oppervlakken zijn makkelijker te verven met een verfroller. Laat de verf 24 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Voor het mooiste resultaat schuur je geverfde delen op met een lichte korrel, voordat je een tweede laag verf aanbrengt. Klaar met verven, maar ga je de volgende dag weer verder? Wikkel de kwasten dan strak in aluminiumfolie en bewaar ze op een droge plek. Zo kun je de verfbenodigdheden de volgende dag gewoon weer gebruiken.

Ik ben klaar met verven, wat nu?

Is de hele trap geschilderd en heb je al deze stappen gevolgd? Dan ben je vast trots op het eindresultaat! De verf die je over hebt kun je bewaren of afleveren bij het KCA-depot in jouw gemeente. De kwasten kun laten drogen en weggooien, maar je kunt ze ook uitspoelen of schoonmaken met een kwastreiniger, zodat je ze met de volgende verfklus weer kunt gebruiken. Wij adviseren je om de eerste week alleen op sokken op de trap te lopen. Zo krijgt de verf de kans om goed uit te harden en voorkom je dat de trap snel beschadigt raakt.

Reacties

Lees de reacties op Hoe verf ik een trap?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM