Over ons

27 augustus 2020
Verfcompleet.nl

Wat zijn de verschillen tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis?

Wanneer je verf gaat kopen is het je vast al eens opgevallen dat er verf op waterbasis is en verf op terpentinebasis. Beide soorten verf hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het grootste verschil is het verdunningsmiddel dat gebruikt wordt. De naam van de verf zegt het eigenlijk al: verf op waterbasis kun je verdunnen met water en verf op basis van terpentine kun je verdunnen met… inderdaad terpentine. Verf op waterbasis wordt op wel acrylverf genoemd en verf op terpentinebasis alkydverf. We zullen de verschillen voor je op een rijtje zetten:

Verf op waterbasis

Verf op terpentinebasis

Voor binnen gebruik

Voor buiten gebruiken

Snelle droogtijd

Langzamere droogtijd

Vergeelt niet

Vergeelt bij te weinig daglicht

Verdunbaar met water

Verdunbaar met terpentine

Geurloos

Veel geur

Milieuvriendelijk

Kan schadelijk zijn voor gezondheid/milieu

Duurzaam

Duurzamer

Verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans

Verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans

Waar kan ik verf op waterbasis het beste voor gebruiken?

Verf op waterbasis gebruik je wanneer je binnen gaat verven. Naast dat de verf geurloos is, is hij ook milieuvriendelijker en minder schadelijk voor de gezondheid. Zo hoef je niet urenlang in een vervelende verflucht te werken of bang te zijn dat het invloed heeft op je gezondheid. De verf is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of roller. Een kwast gebruik je voor de zijkanten en moeilijk bereikbare plekken een roller gebruik je wanneer je grote oppervlakken gaat schilderen. Maak de kwast voordat je gaat verven nat, je zult zien dat op deze manier de verf volledig aan het oppervlakte hecht. Voordat je gaat verven is het belangrijk dat je eerst goed door de verf roert en deze vervolgens in een verfbakje schenkt. Verf op waterbasis is snel droog, waardoor je binnen no time een tweede laag kunt aanbrengen voor het meest optimale resultaat. Ook is verf op waterbasis eenvoudig te reinigen, zeker wanneer je kiest voor een zijdeglans of hoogglans afwerking. Een groot voordeel van verf op water basis, is dat het niet vergeelt.

Wanneer je klaar bent met verven, is het belangrijk om de kwasten op de juiste manier te reinigen. Je kunt ze oplaten drogen en daarna weggooien op een speciaal afvalpunt of je kunt de kwasten schoonmaken zodat je ze bij de volgende verfklus weer kunt gebruiken. Spoel de kwasten uit in een oude emmer en laat de emmer vervolgens even staan. Zo wordt het vervuilde water gescheiden van het schone water en kun je het residu laten indrogen. Dit kun je vervolgens afleveren bij het KCA-depot in jouw gemeente.

Waar kan ik verf op terpentinebasis het beste voor gebruiken?

Verf op terpentinebasis mag je als professionele schilder alleen buiten gebruiken. Ga je als doe-het-zelver aan de slag dan kun je verf op basis van terpentine ook binnen gebruiken, maar dit wordt niet aangeraden. Als je deze verf buiten gebruikt, dan kun je een duurzame verf verwachten, een verf die jarenlang meegaat en makkelijk te reinigen is. Ook kun je met verf op basis van terpentine een hogere glansgraat behalen dan met verf op basis van water. Daarnaast is het makkelijker om kleine beschadiging van de natte lak snel te herstellen.

Bedenk dus voordat je gaat verven goed voor welke toepassing je de verf wilt gebruiken, om optimaal en langdurig te kunnen genieten van het eindresultaat.

Reacties

Lees de reacties op Wat zijn de verschillen tussen verf op waterbasis en verf op terpentinebasis

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2022 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM