Over ons

2 november 2020

Wanneer en waarom moet ik voorstrijk gebruiken? 

Een vraag die dan vaak naar voren komt voordat je begint met schilderen is ‘Moet ik mijn muur voorstrijken?’ In deze blog leggen we je graag uit waarom en wanneer je je muur moet voorstrijken. De ondergrond van jouw muur is hiervoor de bepalende factor. Voorstrijk is nodig bij onderstaande muren: 

  • Steen en beton. 
  • Spuitwerk 
  • Pleister- en stucwerk. 
  • Gipsplaten. 
  • Nieuwbouwmuren. 

Ben jij benieuwd of je voorstrijk nodig hebt voor jouw project of klus? Voordat je gaat beginnen met het verven of behangen van jouw muur is het belangrijk om te bepalen of jouw muur vooraf behandeld moet worden met een voorstrijkmiddel. 

Waar dient een voorstrijk voor? 

Voorstrijk is een middel dat gebruikt wordt om sterk zuigende en/of onregelmatige ondergronden zoals wanden en plafonds te fixeren. Denk hierbij aan nieuw stucwerk. Stucwerk is poederend en heeft een zuigende ondergrond. Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf netjes aan de muur hecht. Hierdoor voorkom je dat er kleurverschillen of verfaanzetten zichtbaar zijn. Daarnaast voorkom je dat de verf van de muur gaat afbladderen, door voorstrijkmiddel aan te brengen wordt de zuigende werking van de muur opgeheven. Let op! Breng het middel alleen op zuigende ondergronden en breng maximaal 1 laag aan. Een dubbele laag kan de werking van het product verminderen. Voor goede voorstrijkmiddelen kunt u ons uitgebreide assortiment bekijken. 

Moet ik mijn muur voorstrijken? Doe de test! 

Het is belangrijk om te testen of je muur voorstrijk nodig heeft. Dit kun je eenvoudig zelf doen door de volgende punten te doorlopen: 

  • Maak een spons nat en veeg deze over de muur. Zorg dat de muur goed vochtig is.Wordt de vlek donker? Dit betekent dat de muur het vocht opneemt en hetzelfde doet wanneer er verf wordt aangebracht. Door het gebruik van voorstrijk kan dit voorkomen worden. 
  • Loopt het water van de muur weg? De muur neemt het vocht dan niet op. Het is dan niet nodig om eerst voorstrijk aan te brengen. 

Het gebruik van voorstrijk is ook belangrijk bij poederende ondergronden, op deze ondergronden hecht de muur namelijk slecht. Ook dit is makkelijk zelf te testen: 

  • Gebruik een vochtige doek, het liefst een doek die een andere kleur heeft dan de muur. 
  • Wrijf de vochtige doek over de muur en kijk of de muur afgeeft. Geeft de muur af? Dit betekent dat de muur poedert en het aanbrengen van voorstrijk belangrijk is. 

Let op: Gebruik nooit voorstrijk wanneer de muur niet zuigt of niet poedert! 

Voorstrijkmiddel gemakkelijk aanbrengen op je muur? Verfcomlpleet.nl vertelt het je! 

Tip! Draag handschoenen bij het aanbrengen van voorstrijk, als voorstrijk opdroogt is het moeilijk van je handen af te wassen. 

Mocht het nodig zijn dan kun je beginnen met het controleren van je muur op gaatjes, zodat je deze eventueel kan opvullen met een muurvuller. Net als bij het verven van de muren raden wij je aan om de vloer en kozijnen af te plakken met afplaktape en eventueel een stucloper om verfspetters te voorkomen. Voorstrijkmiddel is een dun en waterig product, een stuk dunner dan gewone muurverf. Echter, het is belangrijk dat het voorstrijkmiddel goed uitgesmeerd wordt. Wanneer deze uitloopt, zie je druipers door de verflaag heen en dat zou natuurlijk zonde zijn. 

Het aanbrengen van het voorstrijkmiddel is het makkelijkst met een brede roller. Giet de voorstrijk in een verfbak en zorg dat de roller genoeg voorstrijk opneemt. Vervolgens werk je rustig van onderaan de muur naar boven. Doe dit in een rustig tempo! Wanneer je te snel het voorstrijkmiddel aanbrengt kan dit ervoor zorgen dat het voorstrijkmiddel weer naar beneden loopt. 

Het verschilt per voorstrijkmiddel hoelang het duurt voordat deze droog is en de muur geverfd kan worden. Check dit dus altijd even op de verpakking van het voorstrijkmiddel wat jij gebruikt! De gemiddelde droogtijd van voorstrijkmiddel is +/- 6 uur. Toch gaat onze voorkeur ernaar uit om het voorstrijkmiddel een dag van tevoren aan te brengen. Zo weet je zeker dat het voorstrijkmiddel goed zijn werk kan doen. 

Snel aan de slag? 

Bestel snel en gemakkelijk online bij Verfcompleet.nl. Neem een kijkje en laat je inspireren door ons grote assortiment. Wil je jouw voorstrijk en/of verf morgen al in huis hebben? Geen probleem! Als je vóór 16:00 uur bestelt, heb je jouw producten morgen al in huis! Heb je verder nog vragen of kan je nog wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten staan graag voor je klaar. 

Reacties

Lees de reacties op Wanneer en waarom moet ik voorstrijk gebruiken

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM