Over ons

2 november 2020
Verfcompleet.nl

Wanneer en waarom moet ik voorstrijk gebruiken?

Je wilt een wand in je nieuwe huis een leuk kleurtje geven of een bepaalde muur kan wel een opfrisbeurt gebruiken? De vraag die dan vaak naar boven komt voordat je begint met schilderen is ‘Moet ik mijn muur voorstrijken?’ In deze blog leggen we je graag uit waarom en wanneer je je muur moet voorstrijken. De ondergrond van jouw muur is hiervoor de bepalende factor.

Wat is het voorstrijken van je muur?

Voorstrijk is een middel wat gebruikt wordt om sterk zuigende en/of onregelmatige ondergronden zoals wanden en plafonds te fixeren. Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf regelmatig op de muur terecht komt. Hierdoor wordt voorkomen dat er kleurverschillen of de verfaanzetten te zien zijn. Daarnaast voorkom je dat de verf van de muur gaat afbladeren, omdat het gebruik van voorstrijkmiddel zorgt voor een betere hechting van de verf op sommige ondergronden.

Moet ik mijn muur voorstrijken? Doe de test!

Het is belangrijk om te testen of je muur voorstrijk nodig heeft. Dit kun je eenvoudig zelf doen door de volgende punten te doorlopen:

  • Maak een spons nat en veeg deze over de muur. Zorg dat de muur goed vochtig is.
  • Wordt de vlek donker? Dit betekent dat de muur het vocht opneemt en hetzelfde doet wanneer er verf wordt aangebracht. Door het gebruik van voorstrijk kan dit voorkomen worden.
  • Loopt het water van de muur weg? De muur neemt het vocht dan niet op. Het is dan niet nodig om eerst voorstrijk aan te brengen.

Het gebruik van voorstrijk is ook belangrijk bij poederende ondergronden, op deze ondergronden hecht de muur namelijk slecht. Ook dit is makkelijk zelf te testen:

  • Gebruik een vochtige doek, het liefst een doek die een andere kleur heeft dan de muur.
  • Wrijf de vochtige doek over de muur en kijk of de muur afgeeft.
  • Geeft de muur af? Dit betekent dat de muur poedert en het aanbrengen van voorstrijk belangrijk is.

Let op: Gebruik nooit voorstrijk wanneer de muur niet zuigt of niet poedert!

Hoe breng je voorstrijkmiddel het gemakkelijkst aan op je muur?

Net als bij het verven van de muren is het handig om de vloer en kozijnen af te plakken met afplaktape om spetters te voorkomen. Voorstrijk is een dun en waterig product, een stuk dunner dan gewone muurverf. Echter, het is belangrijk dat het voorstrijkmiddel goed uitgesmeerd wordt. Wanneer deze uitloopt zie je deze namelijk door de verflaag heen.

Het aanbrengen van de voorstrijkmiddel is het makkelijkst met een bredere roller. Zorg dat de roller genoeg voorstrijk opneemt en werk rustig van onderaan de muur naar boven. Wanneer je te snel de voorstrijkmiddel aanbrengt kan dit ervoor zorgen dat de voorstrijk weer naar beneden loopt.

Het verschilt per voorstrijkmiddel hoe lang het duurt voordat deze droog is en de muur geverfd kan worden. Check dit dus altijd even op de verpakking van het voorstrijkmiddel wat jij gebruikt!

Reacties

Lees de reacties op Wanneer en waarom moet ik voorstrijk gebruiken

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2021 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM