Over ons

22 maart 2023

Waarom zitten er chemische stoffen in bepaalde verfproducten?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verfproducten, maar aan veel producten die jij gebruikt zijn chemische stoffen toegevoegd en wel met een goede reden. Zo zijn chemische stoffen een belangrijk bestanddeel van verf, omdat de lak anders niet goed uithardt. Om je ondergrond vetvrij te maken, gebruik je wasbenzine, ammoniak of een verfreiniger waar ook chemische stoffen aan zijn toegevoegd.  Wil jij inzicht krijgen in het hoe en waarom van chemische stoffen in verf en schildersbenodigdheden? Na het lezen van dit blog weet jij precies waar je mee te maken hebt. Zo maak je een weloverwogen keuze.  

Chemische stoffen in binnen- en buitenlak 

Bij binnenlak en buitenlak maak je gebruik van verf op basis van water of terpentine. In beide gevallen zitten hier vluchtige organische stoffen (VOS) in. Deze dienen namelijk als oplosmiddel. Hoewel VOS in een mum van tijd verdampt, blijven de stoffen wel in de lucht circuleren en dat komt je gezondheid bij veelvuldig inademen niet ten goede. Bij het gebruik van lak voor binnen en buiten heb je het minste te lijden van verf op waterbasis. Probeer zo min mogelijk van deze chemische middelen in te ademen om klachten te voorkomen. 

Latex met chemische toevoegingen 

Verf jij je muren met latex dan heb je altijd een muurverf op waterbasis. Ondanks de toevoeging van meerdere chemische stoffen, is latex minder schadelijk voor je gezondheid. Gebruik je latex, dan vind je hierin onder andere de volgende chemische stoffen terug: 

  • Bindmiddel, zoals acrylaten 
  • Pigment, bijvoorbeeld titaniumdioxide 
  • Oplosmiddel 
  • Conserveermiddelen 
  • Vulstoffen 

Bindmiddel draagt bij aan een goede smeerbaarheid van de verf. De toevoeging van pigment zorgt voor dekkracht en de kleur van de verf. Met een oplosmiddel worden vaste stoffen in jouw verf opgelost, geuren verspreid en harde substanties vloeibaar gemaakt. Bij latex blijft de hoeveelheid toegevoegde VOS beperkt tot maximaal 2%. Een nadeel van verf op waterbasis is de bederfelijkheid. De strijd tegen bacteriën en schimmel wordt aangegaan door toevoeging van diverse conserveermiddelen.  

Een muur dekkend en egaal krijgen met latex vraagt om een goede dekking en het tegengaan van oneffenheden. Hierbij bieden vulstoffen uitkomst.  

Terpentine en chemische stoffen 

Verf en terpentine gaan vaak hand in hand bij het verven. Alkydverf of verf op basis van terpentine of olie kan tot 10% verdund worden met terpentine. Vandaag de dag zijn de verfsoorten, die Verfcompleet.nl verkoopt, kant-en-klaar, waardoor verdunnen nog maar bij uitzondering nodig is. Verdunnen met terpentine is alleen aan te raden bij het gebruik van oudere verf, bij verf die om een bepaalde reden te dik is en als je een verfklus uitvoert bij lagere temperaturen. Zo word je niet onnodig blootgesteld aan de invloeden van chemische stoffen.  

Conclusie 

In verf en verfbenodigdheden wordt gebruikgemaakt van chemische stoffen en wel om uiteenlopende redenen. Zo helpen deze stoffen verf om goed, smeerbaar en dekkend te houden, en wordt de groei van bacteriën en schimmels tegengegaan. Ook bij andere verfproducten, zoals terpentine en ammoniak bieden chemische stoffen uitkomst. Om jezelf te beschermen tijdens het verven doe je er goed aan om het inademen van deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM