Over ons

12 april 2023

Kopse kanten verven, hoe doe je dat? 

De kopse kanten verven? Ook wel het meest lastige gedeelte om te schilderen. Hoe doe je dit? En op welke manier krijg je het mooiste resultaat? In deze blog behandelen we het verven van kopse kanten. Maar wat zijn kopse kanten nu precies?  

De kopse kanten zijn de smalle delen van het hout, waarvan je de dwarsdoorsnede van boven naar beneden ziet. Als verfspecialist weten wij precies hoe deze het beste geverfd kunnen worden. Alles begint met een goede voorbereiding. Zo ook het voorwerk. Hiervoor heb je drie verschillende mogelijkheden: 

  • Randsealer 
  • Houtplamuur  
  • Houtlijm 

Graag gaan we hier verder op in.  

Randsealer gebruiken 

Begin het voorbehandelen van de kopse kanten met een randsealer. Hiermee sluit je het hout compleet af voor water en voorkom je dat de verf onnodig door de kopse kanten wordt opgezogen. Gebruik een klein rollertje en breng daarmee de randsealer aan. Eventuele resten randsealer, op de boven- of onderkant van het hout, haal je heel eenvoudig met je vinger of een doekje weg voordat het opdroogt. Laat het geheel nu rustig drogen. Ga nog niet overijverig met een kwast in de weer, maar pak eerst een fijn schuurpapier erbij en schuur net zo lang tot de kopse kanten glad aanvoelen. Dit is nodig om een gladde ondergrond te creëren, waar je dan je gewenste laagje verf op aanbrengt.  

Kopse kanten voorzien van houtplamuur 

Ook bij het gebruik van houtplamuur begin je met het schuren van de kopse kanten. Voorzie daarna de kopse kanten van een dun laagje houtplamuur om de nerven mee weg te werken. Dit werkt het beste in combinatie met een plamuurmes. Het resultaat is een strakke kopse kant die je eerst goed laat opdrogen. Hierna is het tijd om met schuurpapier de aangebrachte houtplamuur iets op te schuren en je verfblik, verfbakje en rollers alvast klaar te zetten. De kans dat je nu een slechte verflaag krijgt, is met deze voorbereiding minimaal.   

Houtlijm op kopse kanten aanbrengen 

De laatste optie is een voorbereiding met houtlijm en een beetje water. Breng een klein beetje houtlijm aan op je vinger en smeer dit op de kopse kanten. Dip je vinger even in een glas met water en strijk nu over de gehele rand. Ook dit laat je even drogen voordat je aan de afwerkende fase kunt beginnen: het schuren en daarna het aflakken van de kopse kanten. 

Kopse kanten verven 

Voor alle drie de methodes geldt dat je de kopse kanten na het aanbrengen van de randsealer, houtplamuur of houtlijm eerst opschuurt. Zorg dat je het geheel daarna vrijmaakt van stof. Verf eerst de kopse kanten, leg het hout vervolgens neer en begin met het verven van de bovenkant.  

Conclusie 

Voor het verven van kopse kanten is een goede voorbereiding belangrijk. Kies voor een voorbehandeling met randsealer, houtplamuur of houtlijm wat je bij Verfcompleet vindt bij de schildersbenodigdheden. Schuur het hout na het drogen op en het geheel is klaar voor het aanbrengen van de uiteindelijke verflaag. Met deze voorbereiding geniet jij straks van een strak en egaal eindresultaat. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM