Voorstrijk wordt veel toegepast op een gipsplaat, maar is dit altijd nodig? Daar gaan we het in deze blog uitgebreid over hebben. Gipsplaten worden geplaatst voor bijvoorbeeld een onafgewerkte muur. Verder wordt een gipsplaat gebruikt om scheidingswanden te creëren. Het aanbod aan soorten gipsplaten is enorm en je vindt ze in allerlei soorten en maten. Tijdens het drogen van het gips, hecht dit zich aan het karton. Maar is dit altijd nodig en hoe pas je dit toe?
Voordat we beginnen met het beantwoorden van de bovenstaande vraag, geven we een makkelijke uitleg van de term ‘gipsplaten’. Gipsplaten zijn veel gebruikte bouwmaterialen. Ze worden gebruikt om muren en plafonds af te werken. Het aanbod is ruim en ze zijn er in verschillende breedtes en diktes te vinden. De platen zijn gemaakt van gips vezels of gipskarton. Het materiaal is isolerend en brand afstotend, waardoor het een veelzijdig bouwmateriaal is.
Wil je graag antwoord op deze vraag? Dan is het handig om te weten wat de voorstrijk is en waarvoor het precies gebruikt wordt. Een voorstrijk bestaat uit een waterige en dunne substantie. Doorgaans wordt de voorstrijk aangebracht met een gewone roller of kwast. Dit breng je aan op een gedeelte dat een zuigende werking heeft. Voorstrijk is niet nodig bij alles wat op de muur aangebracht wordt. Hierbij speelt de zuigkracht van de muur een grote rol.
Om antwoord te geven op je vraag, voorstrijken is wél nodig bij een gipsplaat. Dit komt doordat een gipsplaat een zuigende werking heeft. Door het aanbrengen van voorstrijk ga je de zuigkracht tegen en de hechting wordt hierdoor beter.
Wil je je gipsplaat graag (laten) verven? Dit is mogelijk, maar het biedt wel wat uitdaging door de zuigende werking. Het is belangrijk dat je de verf pas aanbrengt, wanneer de voorstrijk al is aangebracht. Anders kan het verf zich helaas niet goed hechten. Maar hoe verf je een gipsplaat nu eigenlijk?
Voordat je begint met schilderen, dek je alle oppervlakken af waar de verf niet op terecht mag komen. Heb je dit gedaan? Ontvet dan de gipsplaten en vul ze op waar nodig. Denk hierbij aan plekken zoals naden en andere gaten van oude schroeven. Haal nu de overbodige gipsplaat vullers weg en begin met schuren. Vervolgens breng je het voorstrijk aan op de gipsplaat. Laat dit voor een periode drogen (gemiddeld 1 a 2 uur), om vervolgens je muurverf aan te brengen. Ga je voor een lichte of juiste hele donkere kleur? Maak dan gebruik van een grondverf die gelijk is aan de uiteindelijke kleur. Dit is vaak goedkoper dan de normale verf en hierdoor hoef je uiteindelijk minder lagen aan te brengen.
Ons team, dat bestaat uit specialisten, doen er alles aan om je goed van dienst te zijn. We hebben een groot aanbod aan de soorten benodigdheden, voor klussen op het gebied van verf en behang. Kun je iets niet vinden op onze website? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Daarnaast ben je ook welkom voor vragen en het bekijken van ons assortiment in onze winkel in Capelle aan den IJssel.