Over ons

30 november 2021

Is het echt nodig om te ontvetten voor het schilderen? 

Als je een project hebt om een object of oppervlak te schilderen is de verleiding heel groot om direct aan de slag te gaan. Maar als je niet op een schoon oppervlak schildert, kan de verf slecht hechten aan het oppervlak en zal de verflaag gaan bladeren en/ of verkleuren. Dat zou natuurlijk zonde zijn van je werk! Ontvetten is heel belangrijk, want niet alle vuiltjes op jouw object of oppervlak zijn namelijk zichtbaar. Er zijn verschillende ontvetters en schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om jouw object of oppervlak te ontvetten. 

Schilderen vraagt om een goede voorbereiding 

Wat heb je nodig? Een goede ontvetter zoals bijvoorbeeld Alabastine verfreiniger of St. Marc verfreiniger en een emmer met lauw water. Vervolgens kun je beginnen met het grondig poetsen van het oppervlak met een spons en rond je het af met een schone doek door het oppervlak nogmaals een keer af te nemen. Hierna kun je beginnen met het schuren, ook dit is heel belangrijk zodat de verflaag goed kan hechten. Let wel op dat je dit in de juiste volgorde doet, eerst ontvetten en dan schuren en niet andersom. Als je vooraf niet ontvet dan schuur je alle vuiltjes in de groeven en dat krijg je er dan niet meer uit. Ook dit kan de hechtingslaag verdoezelen en dat zou natuurlijk zonde zijn. 

Let op dat je niet het verkeerde reinigingsmiddel gebruikt 

Helaas gebeurt het nog weleens dat de verkeerde middelen worden gebruikt om een project te ontvetten, denk hierbij aan terpentine en allesreiniger. 

Terpentine is een verdunningsmiddel, met andere woorden reiniging komt helemaal niet te pas als je dit middel wilt gaan gebruiken. Als je terpentine gebruikt dan worden de vuiltjes verdeeld en blijft er een vettige laag op jouw object of oppervlak zitten. Ook bij allesreiniger zit er te veel vet in het product verwerkt waardoor jouw verflaag niet goed kan hechten aan het oppervlak. 

Wil je zo lang mogelijk van jouw geverfde object of oppervlak genieten? Begin dan bij een goede ontvetter of schoonmaakmiddel. Ontvetten kan onder andere met ammoniak, schoonmaakazijn of verfreiniger, echter is ammoniak niet echt mens en milieuvriendelijk. Schoonmaakazijn is dus een goede vervanger voor ammoniak en is ook geurarm. Er zijn natuurlijk nog meer verschillende middelen die je kunt gebruiken om te ontvetten, bijvoorbeeld verfreiniger. Verfreiniger werkt goed, is geurarm en is ook een mens en milieuvriendelijk. Verfreiniger heeft in tegenstelling tot ammoniak een kortere droogtijd en hoeft niet nagespoeld te worden. 

Zin om aan de slag te gaan? 

Nog geen ontvetter of schoonmaakmiddel in huis? Verfcompleet.nl heeft een divers aanbod aan ontvetters en schoonmaakmiddelen voor jouw verfklus! Heb je nog vragen? De specialisten van Verfcompleet.nl adviseren je graag. Neem snel een kijkje op de webshop en bekijk ons grote assortiment. Wil je jouw schoonmaakbenodigdheden en/ of verf morgen al in huis hebben? Geen probleem! Als je vóór 16:00 uur bestelt, heb je jouw producten morgen al in huis! Heb je nog vragen over deze blog of over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op en laat één van onze specialisten jouw vraag beantwoorden. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM