Over ons

28 april 2021

Hoe lang kan je verf bewaren?

Het is voor de meesten niets nieuws dat verf in een afgesloten blik langer houdbaar is dan wanneer het blik geopend is geweest. Maar hoe lang is een eerder geopend blik verf nu eigenlijk houdbaar? Dat vertellen wij je in deze blog!

Verf bewaren

Na je verfklus is het logisch dat je de overgebleven verf wilt bewaren. Zo kun je het ergens anders ook nog eens gebruiken of misschien komt het wel vast pas als er iets met de muur gebeurt waardoor je er nog een keer overheen moet verven. Op een blik verf staat nooit een houdbaarheidsdatum, wat voor de doe-het-zelvers eigenlijk een stuk makkelijker zou zijn. Over het algemeen kan je vanaf het moment dat je het blik verf gekocht hebt, deze 2 jaar lang bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee en kan tot maar liefst 3 jaar bewaard worden. Muurverf daarentegen is op waterbasis en kan je met een beetje geluk 2 jaar lang bewaren.

Is mijn verf nog goed ?

Ben je een blik verf tegengekomen die eerder geopend is geweest? Dan kun je makkelijk controleren of de verf nog bruikbaar is.

Heb je verf op terpentinebasis? Dan kun je deze het beste even goed roeren. Ontstaat er een gladde substantie ? Dan kun je verf prima gebruiken. Mengen de bestanddelen niet meer goed door elkaar? Dan is de verf niet meer goed te gebruiken.

Bij verf op waterbasis werkt het net even anders. Watergedragen verf kan namelijk snel bederven. Zorg er daarom voor dat de verf vorstvrij opgeslagen wordt. Een watergedragen verf kan na verloop van tijd gaan stinken, wanneer dit het geval is kun je de verf ook niet meer gebruiken.

Er zit een vel op de verf, is deze niet meer goed?

Velvorming hoeft niet altijd te betekenen dat de verf niet meer goed is. Velvorming ontstaat als er zuurstof bij de verf komt. Daarom is het dus van groot belang dat de verf goed afgesloten wordt. Timmer de deksel goed op het blik vast en zet deze vervolgens op zijn kop, dit voorkomt velvorming. Haal het vel wat op de verf lig eraf en roer deze nooit door de verf heen! In de meeste gevallen is de verf namelijk nog goed te gebruiken als het vel verwijderd is.

Bewaartip

Na het openen van het verfblik komt er lucht bij wat een aantal gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de verf. Lucht in het blik kan er namelijk voor zorgen dat de verf uitdroogt en zal gaan indikken. Om dit te voorkomen kan je verf in een kleiner verfblik gieten waardoor er weinig tot geen lucht in het blik zit.  

Let er ook op dat de randen van het verfblik goed schoon zijn. Wanneer dit niet het geval is zal de deksel niet goed sluiten en er vervolgens nog lucht bij komen.

Welke merken gaan lang mee?

Bij Verfcompleet.nl kun je terecht voor een ruim assortiment aan verfsoorten. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor je verfklus, van de schilderbenodigdheden tot aan de verf. Bij Verfcompleet.nl kun je terecht voor de beste merken verf. Merken die over het algemeen lang meegaan zijn Sigma, Sikkens en Wijzonol.

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM