Over ons

15 september 2021
Verfcompleet.nl

Hoe kies ik de beste kleurencombinatie?

Het kan enorm moeilijk zijn om de juiste kleurencombinatie te vinden, natuurlijk kan elke kamer of muur verschillen, maar er is toch eenheid nodig om alles goed bij elkaar te laten passen. Als de kleuren op elkaar worden afgestemd, krijg je een veel krachtiger beeld.

Witte muren

Witte muren zijn met een grote voorsprong de meest voorkomende kleur. Maar dit maakt het niet veel makkelijker om te kiezen. Het kan lastig zijn om de juiste kleur wit te matchen met de kamer, je hebt namelijk veel verschillende kamers en elke kamer heeft een andere manier van lichtinval. De populairste witte RAL kleuren zijn RAL 9001 Crème wit, RAL 9003 Signaalwit, RAL 9010 Zuiverwit en RAL 9016 Verkeerswit. Als de ramen naar het noorden zijn gericht, wordt het licht een stuk koeler, een warme witte kleur is dan de juiste keuze. Als de ramen op het zuiden gericht staan, is het beter om een wat donkerdere wit te kiezen, zodat de kamer niet te warm aanvoelt.

Fel gekleurde murenBlog/verfcompleet-blog-kleurcombinaties.png

Het wordt een erg fleurige boel als je kiest voor een fel kleurenplan. Dit is erg leuk en goed te compenseren met het gebruik van wat donkerdere of neutralere kleuren. Hier kun je ook goed gebruik maken van complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Door het gebruik van dit soort kleurcombinaties krijg je een mooi contrast.

Als je naar een iets rustigere kleurencombinatie op zoek bent, kun je ook kleuren kiezen die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Dit zorgt voor een harmonieus effect. Hieronder is een voorbeeld te zien van de complementaire kleurcombinatie oranje en paars.

Industriële kleuren

Donkere kleuren worden ook steeds vaker gebruikt in woonkamers, slaapkamers, badkamers en keukens. Hier komen vaak wat donkere tinten in voor zoals grijs, antraciet, bruin, groen, blauw en zwart/wit. Deze kleuren worden toegepast op vloeren, wanden, meubels en eigenlijk alle elementen die in je huis aanwezig zijn. Als je vindt dat de kamer wat donker begint te worden, kun je er ook een kleine grijstint aan toevoegen.

Een paar regels

Het klinkt misschien heel overdreven, maar het is toch echt waar. Er zijn een paar regels waaraan je je het beste kunt houden om zo snel mogelijk de juiste dynamiek te vinden binnen een kamer. Ik heb er een paar onder elkaar gezet, zodat je makkelijk een keuze kunt maken.

Blog/verfcompleet-blog-kleurcombinaties-2.png60 / 30 / 10

Deze regel betekent dat 60% een dominante kleur moet zijn, 30% een secundaire kleur en 10% om accenten zou moeten gaan. Een voorbeeld van deze regel is 60% grijs, 30% zwart/grijs en 10% groen.

Meer dynamiek of meer rust

Als je er voor wilt zorgen dat de kamer meer dynamiek bevat moet je complementaire kleuren toevoegen. Hierover heb ik al eerder beschreven in het kopje ‘felle kleuren’. Deze complementaire kleuren zijn ook toe te passen op rustige kleuren, zo passen licht groen en licht roze goed bij elkaar. Op deze manier kan je ook een harmonieus effect creëren.

De ruimte groter laten lijken

Als je de kamer groter wilt laten lijken dan is volledig wit gaan een goed idee.

Contact

Ben je al helemaal warm gedraaid en wil je graag gaan verven? Neem dan snel een kijkje op de webshop en bekijk ons grote assortiment, wil je jouw verf morgen al binnen hebben? Geen probleem! Als je vóór 16:00 uur bestelt, heb je jouw producten morgen al in huis! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2022 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM