Over ons

23 november 2020

Kozijnen verven: hoe kan ik dit zelf doen? 

De houten kozijnen van je huis zijn vaak als eerste aan een nieuwe verflaag toe. Dit heeft te maken met verschillende invloeden zoals de zon of vocht. Zowel de buiten als binnen kozijnen kunnen hiervan snel achteruitgaan. Het is daarom belangrijk om de verflaag op je houten kozijnen op de juiste manier te vervangen. Het schilderen van je kozijnen is een flinke klus die ongeveer elke zeven jaar terugkomt, vooral omdat de kozijnen met het weer in Nederland veel te verduren hebben. Naast het schilderen van de kozijnen is ook het onderhouden hiervan erg belangrijk. Wanneer je de kozijnen goed onderhoud blijft het verfwerk mooi en goed en verleng je de levensduur van je kozijnen. Hoe je dit doet, lees je in deze blog! Verfcompleet.nl legt je graag uit welke stappen je moet volgen voor het beste resultaat bij het kozijnen verven. 

Welke stappen moet je doorlopen bij het kozijnen verven?  

Laten we beginnen met de voorbereiding. De volgende stappen kun je doorlopen om het beste resultaat te krijgen:  

  • Het schuren van je kozijnen. Hoe je dit het beste kunt doen hangt af van de staat van de oude verflaag. Is deze laag prima, kun je de kozijnen schuren. Wanneer er veel slecht hechtende verf op de kozijnen zit, is het verstandig om dit met een verfkrabber er eerst af te halen.  

  • Na het schuren is het belangrijk om de kozijnen schoon te maken. Zorg dat deze stof en vetvrij zijn. Je wilt niet dat de stof te zien blijft wanneer je kozijnen geschilderd zijn.  

  • Na het schuren is het natuurlijk handig om de ramen af te plakken voordat je begint met schilderen. Dit zorgt voor scherpe lijnen en je hoeft na het schilderen niet je ramen schoon te maken.  

  • Zijn er na het schuren kale plekken ontstaan? Wanneer er geen verf meer zit op de kozijnen is het belangrijk om deze opnieuw in de grondverf te zetten. Dit kun je ook alleen doen op de kale stukken. De grondverf zal ervoor zorgen dat de nieuwe verflaag beter blijft zitten.  

  • Heb je de kozijnen in de grondverf gezet? Zorg ervoor dat je daarna de kozijnen opnieuw schuurt en daarna weer stofvrij maakt.  

Als je deze stappen volgt maak je een goede start voor het kozijnen verven. 

Hoe kun je oneffenheden in je kozijnen verhelpen?  

Voordat je kozijnen gaat verven, check je op oneffenheden. Soms kan het zijn dat er oneffenheden in je kozijnen zitten die ervoor zorgen dat je kozijnen er minder strak uitzien. Dit kun je makkelijk verhelpen met plamuur. De plamuur is het gemakkelijkst aan te brengen met een plamuurmes. Je kunt meerdere lagen plamuur aanbrengen om het gewenste resultaat te krijgen. Zorg dat elke laag ongeveer 1 mm dik is, anders is er een kans dat de laag gaat uitzakken. Verder is het belangrijk dat de verschillende lagen eerst goed drogen voordat je een nieuwe laag toevoegt.  

Als laatste is het belangrijk dat je na het plamuren de kozijnen in de grondverf zet. Op deze manier hecht de verf op deze stukken kozijn hetzelfde als op de andere plekken.  

Welke verf kan ik gebruiken bij het verven van mijn kozijnen?  

Welke verf is nu het meest geschikt voor mijn kozijnen? Kunststof, aluminium of hout? Heb je kunststof kozijnen? Dan is de keuze voor een vochtregulerende verf de beste keuze, nadat je de kozijnen hebt behandeld met een primer voor kunststof. Hetzelfde geldt voor kozijnen van aluminium, maak daarvoor eerst gebruik van een primer voor aluminium.   

Voor houten kozijnen werkt het net even anders. Wanneer je houten kozijnen hebt, kun je ook kiezen voor lakverf of een beits. Beits is ook een vochtregulerend product, dat het vocht wat nog in het hout zit er nog uit kan Laten. Bovendien zorgt beits ervoor dat er geen vocht meer in het hout trekt. Zo zullen de kozijnen niet gaan rotten en/of bladderen.  

Heb je alles in huis en zijn de voorbereidingen getroffen? Begin met de hoeken en randen. Dan schilder je de lange delen in lange halen. Vervolgens rol je het geheel na met een smalle verfroller. Zorg er wel voor dat je jouw kozijnen gaat verven met de gewenste verf. 

Meer informatie over het verven van kozijnen nodig?  

Wil je meer informatie over welke verf je het beste kunt gebruiken voor het verven van jouw kozijnen? Of zoek je nog tips van een professional? Voor vragen kun je altijd contact opnemen. Verfcompleet.nl heeft een breed assortiment aan verfspullen voor jouw klus! Bestel vandaag nog vóór 16:00 uur jouw verf, grondverf en kwasten in de webshop van Verfcompleet.nl en je hebt het de volgende dag al in huis, helemaal klaar voor het kozijnen verven! 

Reacties

Lees de reacties op Hoe kan ik zelf mijn kozijnen verven

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM