Het verven van je boot is een hele klus, maar uiteindelijk levert het een heel mooi resultaat op. Wanneer je de juiste behandeling kiest ziet jouw boot er vervolgens weer aantal jaar uit als nieuw. Hoe je jouw boot het beste kan verven vertel ik je in deze blog!
Wanneer je je boot geverfd hebt, is het belangrijk dat je de verf onderhoudt. Wanneer je hier een aantal jaar niks mee doet is het opnieuw verven uiteindelijk een grotere klus dan wanneer je je boot onderhoudt. Wanneer je regelmatig onderhoudt aan je boot pleegt voorkom je uiteindelijk corrosie en blaasjes in de verf. Indien je dit niet doet zal je uiteindelijk weer meer werk hebben, omdat de oneffenheden dan eerst weggewerkt moeten worden. Doe je dit niet, dan zal dit effect hebben op het eindresultaat.
Bij het verven van jouw boot is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal van jouw boot. Het verven van een stalenboot pak je heel anders aan dan een aluminium of polyester boot. Een stalen boot heeft namelijk extra bescherming nodig om roesten te voorkomen. Allereerst dien je de boot te reinigen met een ontvetter en vervolgens licht op te schuren. Voor een goede hechting kun je bij het verven van een stalen boot gebruikmaken van een bootprimer. Vervolgens kun je er overheen met een bootlak. Hiervoor dient de laklaag van een goede dikte te zijn, de verflaag moet namelijk dampdicht zijn. Anders kun je last krijgen van vochtbelletjes in de lak.
Bij het verven van een aluminium boot geldt dezelfde voorbereiding. Allereerst start je met het ontvetten en licht opschuren van de boot. Zijn er door de jaren heen blaasjes of corrosie ontstaan? Zorg er dan voor dat je dit eerst weghaalt. Corrosie kun je het beste verwijderen met azijn of oxaalzuur. Blaasjes kunnen worden verwijderd door het licht op te schuren en vervolgens grondig te reinigen. Als je wilt dat de lak optimaal hecht kun je ook bij een aluminium boot het beste kiezen voor een bootprimer. Vervolgens kun je een laklaag aanbrengen.
Bij het verven van een polyester boot is het belangrijk dat je van te voren bedenkt of je alleen boven de waterlijn gaat verven of ook onder de waterlijn. Wanneer je de boot boven de waterlijn gaat verven kun je de lak eerst licht opschuren en vervolgens verven met een polyesterverf. Last van oneffenheden? Maak dan gebruik van de polyester vulpasta om deze weg te werken! Wil je ook het gedeelte onder de waterlijn verven? Dan kun je gebruikmaken van antifoulling. Antifoulling is een aangroeiwerende verf die ervoor zorgt dat er geen organismen kunnen hechten aan de onderkant van de boot. Voordat je een laag antifoulling aanbrengt is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een ontvetter, vervolgens gaat schuren en dan een primerlaag aanbrengt. Hierna breng je de laag antifoulling aan en kan jouw boot weer 5 a 10 jaar in het water liggen zonder dat er slijtage zal optreden!
Na het lezen van deze blog kan jij beginnen met het verven van jouw boot! Het is even een klusje maar vervolgens kun jij heerlijk genieten van een stralende boot op het water! Succes! Heb je nog vragen over het verven van jouw boot of over de geschikte producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!