Over ons

21 april 2021
Verfcompleet.nl

Verven zonder het oppervlak te schuren, kan dat?

Staat het verven van de buffetkast in de woonkamer al een tijdje op de planning, maar heb je geen tijd of simpelweg geen zin om alles te schuren? Dan kunnen wij je geruststellen, soms is het niet nodig om het oppervlak eerst te schuren! Wel is het belangrijk dat er dan geen beschadigingen of oneffenheden op de kast zitten. Benieuwd of jouw meubels geverfd kunnen worden zonder eerst te schuren? Dat lees je in deze blog!

Waar moet ik rekening mee houden bij verven zonder te schuren?

In de meeste gevallen is het aan te raden om eerst het oppervlak te schuren voor je gaat beginnen met verven. Wanneer je het oppervlak eerst schuurt kan de verf vervolgens beter hechten. Naast dat de verf beter kan hechten, worden er ook oneffenheden en beschadigingen verwijderd bij het schuren. Wanneer je gladde ondergronden wil gaan verven, kan het zijn dat de verf eraf glijd. Bij het verven van een gladde ondergrond is het daarom zeker aan te raden om voorafgaand het oppervlak op te schuren.

Bij een glanzende verflaag is het voldoende om na het ontvetten even de glans eraf te schuren. Maak het jezelf dan ook niet onnodig moeilijk door alle verf of lak eraf te schuren. Sterker nog, op verschillende houtsoorten zoals eikenhout is het beter om het hout in tact te laten dan eroverheen te schuren.

Meubels verven zonder te schuren

Sommige meubels kunnen geverfd worden, zonder dat deze eerst geschuurd moeten worden. Voordat je begint met het verven is het van belang dat je het oppervlak schoonmaakt met ontvetter, zo ben je er zeker van dat de verf goed hecht. Ook wanneer je wil lakken zonder te schuren, is het belangrijk dat je eerst goed ontvet om toch een mooi resultaat te krijgen. Een andere goede optie is het gebruiken van krijtverf. Krijtverf kan namelijk aangebracht worden, zonder eerst te schuren en geeft een mooi effect.

Waarom schuren?

Iedereen weet dat je voor het verven eerst de ondergrond moet schuren, maar waarom? Naast dat het schuren soms nodig is om de beschadigingen te verminderen is het ook zo dat de verf beter hecht op een geschuurde ondergrond. Zoals je al gelezen hebt kan het op gladde ondergronden voorkomen dat de verf gaat glijden en je op deze manier druppels creëert. Ook is verf op een niet geschuurde ondergrond erg kwetsbaar, in vergelijking met een geschuurde ondergrond. Wanneer je er tegenaan stoot vliegen de stukjes verf er vanaf en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het verven van een houten vloer

Ook is het mogelijk om een houten vloer te verven zonder deze eerst te schuren. Wanneer je houten vloer nog niet bewerkt is en er nog mooi uitziet is het reinigen van de vloer voldoende. Het reinigen van de vloer kan je het beste doen met behulp van een ontvetter. Door het gebruik van een ontvetter kan de verf namelijk beter hechten aan de ondergrond. Een vloer heeft tenslotte veel te voorduren, denk aan schoenen, stof, zand en de stofzuiger. Om het optimale resultaat te behalen bij een oudere vloer adviseren onze experts om na het ontvetten de vloer goed te schuren.

In sommige gevallen is het dus niet van belang om de ondergrond te schuren. Met behulp van ontvetter kunnen diverse ondergronden vervolgens gemakkelijk geverfd worden. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het wel of niet schuren van jouw verfklus ? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij informeren je graag!  

Reacties

Lees de reacties op Verven zonder het oppervlak te schuren

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2022 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM