Niets frustrerender dan het zien van blaasjes in je verf, nadat je zo hebt zitten zwoegen op het verven van je houtwerk buitenshuis. Gelukkig is er wel degelijk iets te doen aan de blaasjes of luchtbelletjes die op je verse verf verschijnen. Met de volgende tips van Verfcompleet.nl geniet jij toch van een strak geverfd geheel, zij het met een beetje geduld.
Niet elk blaasje in je verf ontstaat op dezelfde manier. Het is belangrijk om te begrijpen hoe blaasjes in je verf ontstaan. Pas dan begrijp je wat je in de toekomst moet doen om verfblaasjes te voorkomen. Blaasvorming ontstaat op de volgende manieren:
Blaasvorming door spanning ontstaat door het gebruik van een teveel aan verf of bij meerdere verflagen over elkaar. De kans dat in deze situatie verschillende soorten verf op je hout zijn aangebracht is groot. Is dit het geval, dan loop je daarmee ook het risico op spanningsverschil tussen de verfsoorten. Het gevolg van verschillende soorten verf is blaasvorming door spanning.
Verf jij je hardhout of meranti en zie je blaasjes in je verf? In dat geval heb je te maken met blaasvorming door luchtinsluiting. In meranti hout zitten grovere poriën dan in andere houtsoorten. Zodra je dit hardhout verft, komt er vrij veel verf in de poriën, waardoor lucht wordt ingesloten en dat wordt zichtbaar door het ontstaan van verfblaasjes.
Blaasvorming door oplosmiddelinsluiting treedt op als je een extreem zonnige dag hebt uitgekozen om jouw verfklus te klaren. De net aangebrachte verf droogt bij een teveel aan zonlicht namelijk te snel. Normaal gesproken droogt je verf geleidelijk aan en dat geeft oplosmiddelen in de onderste laag verf de kans om weg te komen.
Ontsierend als ze zijn, is de kans groot dat je de blaasjes in je verf direct te lijf wilt gaan. Doe dit niet. Het is belangrijk om de verf die jij hebt aangebracht eerst goed te laten drogen. Pas als de verflaag helemaal gedroogd is, pak je een stukje fijn schuurpapier erbij en schuur je de verfblaasjes eenvoudig weg. Maak je houtwerk stofvrij en pak dan je kwast en verf er weer bij. Om het eindresultaat te bereiken dat je in eerste instantie voor ogen had, verf je nu nog een keer over het houtwerk voor een mooi strak stuk hout.
Verfblaasjes in je verf ontstaan door meerdere oorzaken. Het is belangrijk om te bepalen welke situatie op jou van toepassing is, zodat je weet wat je moet doen om verfblaasjes bij een volgende verfklus te voorkomen. Ongeacht de oorzaak, haal je verfblaasjes pas weg als je verflaag helemaal gedroogd is. Meer dan wat fijn schuurpapier en het stofvrij maken van je houtwerk is niet nodig om een laatste laag houtverf aan te brengen voor een mooi en strak eindresultaat.