Over ons

24 oktober 2022

Hoe onderhoud ik mijn kozijnen?  

Het verven van je kozijnen is een specifieke klus, vooral omdat de kozijnen met het weer in Nederland veel te verduren hebben. Naast het verven van de kozijnen is ook het onderhouden hiervan erg belangrijk. Wanneer je de kozijnen goed onderhoud blijft het verfwerk mooi en goed. Hoe je dit doet, lees je in deze blog! 

Hoe schilder ik de kozijnen?  

Wanneer je de buitenkozijnen gaat verven is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Schilder niet op een hele warme dag, maar ook zeker niet op dagen met veel regen. Met hoge temperaturen kan de verf niet goed drogen en bij regen zullen er kringen ontstaan in de verf. Daarnaast is het belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereid door deze schoon te maken en op te schuren. Maak gebruik van een primer voordat je de nieuwe verflaag aan gaat brengen op de kozijnen. 

Welke verf kan ik het best kiezen? 

Het is een lastige keuze … welke verf kan ik het beste kiezen? Maak allereerst voor jezelf een keuze wat je graag wilt. Wil je graag gebruikmaken van een vochtregulerende verf of liever een mooie hoogglanslak? Heb je kunststof kozijnen? Dan is de keuze voor een vochtregulerende verf de beste optie, nadat je de kozijnen hebt geverfd met een primer voor kunststof. Hetzelfde geldt voor kozijnen van aluminium. Maak daarvoor eerst gebruik van een primer voor aluminium. Voor houten kozijnen werkt het net even anders. Wanneer je houten kozijnen hebt, kun je kiezen voor een vochtregulerende verf, een lakverf of een beits. Kies je voor een beits? Dit is een vochtregulerend product, dit betekent dat het vocht wat nog in het hout zit er nog uit kan Laten. Bovendien zorgt beits ervoor dat er geen vocht meer in het hout trekt. Zo zal de verf niet gaan bladderen. 

Stappenplan voor het verven van kozijnen buiten 

Stap 1: Reinigen, herstellen en losse verf verwijderen 

Start met het ontvetten van de kozijnen. Daarna kun je zwakke plekken herstellen. Deze kun je vinden door met een schroevendraaier op het hout te drukken. Vervolgens kun je het vuil en losse verf verwijderen met behulp van een verfschraper

Stap 2: Oude verflaag verwijderen 

Het is erg belangrijk om de oude verflaag van de kozijnen te verwijderen voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt. Maak gebruik van een afbijtmiddel, als deze opgelost is kun je de verf gemakkelijk wegkrabben. 

Stap 3: Houtrot herstellen 

Het is erg belangrijk om de verrotte delen te herstellen. Vul beschadigingen op en werk het netjes af. Maak eventueel gebruik van plamuur om alles weer glad te maken en schuur deze vervolgens licht op. 

Stap 4: Schoonmaken, afplakken en bijwerken 

Maak de kozijnen weer goed schoon en plak de ruiten af. Let erop dat de tape maximaal 2 dagen op de ruiten mag blijven zitten. 

Stap 5: Buitenkozijnen schilderen 

Tenslotte kun je de kozijnen gaan aflakken en egaliseren met een smalle roller. Breng meerdere verflagen aan en begin met het verven van de randen. 

Waarom buitenkozijnen verven?  

Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van een huis. Om (houten) buitenkozijnen goed te kunnen beschermen is verven een pré. Buitenkozijnen hebben namelijk vooral te maken met verschillende weersinvloeden. Zowel zon als regen kunnen een nadelig effect hebben. Verf biedt een beschermde functie. Mocht je dit niet goed onderhouden kan er rot ontstaan. Na verloop van tijd zullen de kozijnen dan zelfs vervangen moeten worden. Dit brengt hoge kosten met zich mee.  

Hoe vaak moeten kozijnen geschilderd worden? 

Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals: 

  • De kwaliteit van de verf 
  • De kleur 
  • De plek 
  • Het weer 
  • Soort kozijnen 

Indien je kiest voor een goede verf van Verfcompleet.nl dan weet je zeker dat de kozijnen weer voor jaren beschermd zijn.  

Bestel de beste verf voor jouw kozijnen! 

Zijn jouw kozijnen toe aan een opknapbeurt? Wees er dan zeker van dat je kwalitatieve producten gebruikt. Bij Verfcompleet.nl heb je keuze uit een ruim assortiment aan verf, lak en beits. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het verven van je kozijnen? Neem dan contact met ons op! Als verfspecialisten geven wij graag advies en tips voor het schilderen van houten kozijnen. Wij weten als geen ander welke materialen hiervoor nodig zijn. Naast verf hebben wij ook de verfbenodigdheden in huis.  

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM