Over ons

26 oktober 2020

Help er zit houtrot in mijn hout, wat kan ik eraan doen? 

Het mooie weer komt ons weer tegemoet, tijd om de kozijnen onder handen te nemen! En dan ineens constateer je houtrot. Hout en rot zijn van nature geen vrienden van elkaar, wanneer het hout vochtig wordt kunnen er schimmels ontwikkelen wat houtrot veroorzaakt. Houtrot kan hartstikke vervelend zijn en vertraagd op dat moment de werkzaamheden die je op de planning hebt staan. Houtrot wil je het liefst stoppen en repareren voordat het te laat is. Maar wees niet teleurgesteld! Gelukkig is houtrot goed te behandelen en hoef je het hout zelf vaak niet te vervangen. In deze blog vertellen we je graag wat houtrot is, hoe je het kunt herkennen en natuurlijk het belangrijkste: hoe je het kunt behandelen en voorkomen. Verfcompleet.nl is specialist op het gebied van verf en alles wat daarbij komt kijken.  

Wat is houtrot en wat doet het? 

Door het vochtige weer in ons kikkerlandje is er helaas geen ontkomen aan, symptomen van houtrot moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Houtrot, een term die je waarschijnlijk al vaker voorbij hebt horen komen. Wat is houtrot nu precies en hoe ontstaat het? Houtrot is een schimmel, welke kan ontstaan door: vocht (meer dan 20%), warmte (groeit perfect boven de 18 graden Celsius) en zuurstof. Houtrot ontstaat dus voornamelijk door het binnendringen van vocht in het houtwerk. Vocht in combinatie met hout zorgt ervoor dat er een schimmel ontstaat. Deze schimmel noemen we houtrot. De schimmel is niet altijd aan de buitenkant te zien, maar werkt van binnen naar buiten. Zo kan de schimmel schade aanrichten die niet meer te herstellen is. Denk hierbij aan scheuren en kraters. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen, wanneer je ontdekt hebt dat er houtrot aanwezig is. 

Hoe herken je houtrot? 

Omdat houtrot zich van binnenuit naar buiten werkt, is het soms lastig om de schimmel snel te herkennen. Houtrot is dus ook niet altijd zichtbaar, daarom is het belangrijk dat je je hout controleert door met je duim op kwetsbare plekken te drukken, vooral bij de onderkant en de liggende delen, hier blijft altijd het meeste water achter. 

 Kenmerken waaraan je houtrot kunt herkennen zijn: 

  • Verkleuring van het hout 
  • Het hout wordt zacht 
  • Krimpscheuren in het hout 
  • Het hout klinkt hol wanneer je erop klopt 
  • Openstaande verbindingen en scheuren 
  • De beglazingskit hecht vaak niet 

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat je regelmatig je schilderwerk naloopt, zo herken je sneller veranderingen in je schilderwerk Je kunt houtrot voorkomen door regelmatig het schilderwerk buiten schoon te maken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat vuil zich gaat ophopen en zo wordt de verf aangetast. Hierdoor heeft de schimmel sneller de kans om zich te verspreiden en ontstaat er houtrot. Ook is het belangrijk om het hout op de juiste manier te behandelen. Gebruik altijd twee lagen grondverf en twee lagen lak om het hout goed af te sluiten tegen weersinvloeden van buitenaf 

Verwijderen, schoonmaken, drogen, schuren en lakken 

Als je houtrot gaat behandelen is het van belang om daarna het hout in de juiste staat achter te laten. Breng je de verf niet op de juiste manier aan of heeft het hout waar het houtrot ingezeten heeft niet voldoende ruimte om te bewegen. Klemt het raam bijvoorbeeld, waardoor de verf beschadigd wordt? Dan is de kans groot dat het houtrot binnen no time terug is. In deze blog lees je waar je op moet letten als je buiten gaat verven. Gebruik je onze tips, dan is de kans groot dat jij dan geen last krijgt van houtrot! Wij vertellen je graag hoe je houtrot het beste zelf kunt behandelen: 

  • Haal het rotte hout weg en neem ook een stuk van het ‘gezonde’ hout mee. Het is belangrijk dat je zeker weet dat al het houtrot verwijderd is. Anders kan de schimmel zich opnieuw gaan verspreiden en is al het werk voor niets geweest. Het houtrot kun je het beste verwijderen met een verfschraper. 
  •  Zorg dat je de plek die je gaat behandelen goed laat drogen. Helemaal droog? Dan maak je het eerst schoon en vetvrij met een schoonmaakmiddel. Nadat je schoongemaakt hebt laat je het weer goed drogen. Dit is van belang voor het uiteindelijke resultaat. 
  • Om er zeker van te zijn dat het houtrot helemaal verdwenen is, kun je houtrot impregneer aanbrengen. Na het aanbrengen laat je het product ca. 6 uur drogen. 
  • Vervolgens gaan we het houtrot opvullen, dit doe je met een houtrot vuller. Dit kan erg snel uitharden, maak daarom niet te veel in een keer aan. De houtrot vuller kun je het beste aanbrengen met een plamuurmes, zo kun je zelf de gewenste vorm maken. Bekijk goed op de verpakking hoe lang het product moet drogen, dit kan namelijk per product verschillen. 
  • Voordat je gaat schilderen is het belangrijk dat je met een fijne korrel het oppervlak goed opschuurt. Zo zie je geen verschil meer tussen het hout en de houtrot vuller. Vervolgens breng je twee lagen grondverf of primer aan en maak je het af met de door jou gekozen lak. 

Bespaar jezelf hoge kosten door op tijd houtrot te behandelen. Is het een groot stuk dat je moet gaan opvullen, dan kun je er beter voor kiezen om een nieuw stuk hout te laten plaatsen. Dit kun je het beste laten doen door een specialist. 

Producten nodig om houtrot op te lossen? 

Denk hierbij aan houtrotvuller of een houtrotreparatieset De specialisten van Verfcompleet.nl staan graag voor je klaar. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op. Houtrotvuller, houtrotreparatieset, grondverf en verf nodig? Neem snel een kijkje op de webshop en bekijk ons grote assortiment. Wil je jouw houtrotpreventie artikelen en/of verf morgen al in huis hebben? Geen probleem! Als je vóór 16:00 uur bestelt, heb je jouw producten morgen al in huis! 

Reacties

Lees de reacties op Help er zit houtrot in mijn hout wat kan ik eraan doen

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM