Over ons

27 juli 2022
Verfcompleet.nl

Waarom vergeelt mijn witte verf in huis? 

Verandert de kleur van de muren in huis? Waren de muren eerst wit maar krijgen deze nu een gelige tint? Dan is er sprake van vergeling. Vooral op plaatsen in huis waar weinig zonlicht binnen komt kan dit probleem ontstaan. Zelfs al een paar weken na het verven. Maar wat is de oorzaak van vergeling van witte verf in huis? En wat kan je doen om dit probleem te voorkomen en te verhelpen? Lees het in deze nieuwe blog van Verfcompleet, dé (online) verfspecialist. 

Wat is de oorzaak van vergeling van verf? 

Vergeling kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bekende en veel voorkomende zijn door roken en door te weinig daglicht in huis. Nicotine zorgt namelijk voor een gele kleur. Daarnaast voorkomt voldoende daglicht dat de prachtige witte muren een gelige kleur krijgen. Ook kan het al tijdens het drogingsproces van alkydhars ontstaan. In sommige verfsoorten zit alkydhars als bindmiddel. Deze zijn te verdunnen met terpentine. Deze verfsoorten hebben de eigenschap dat ze gevoel zijn voor vergeling. Vergeling is het gevolg van een chemische reactie met zuurstof uit de lucht. Voornamelijk op plekken waar weinig daglicht is, verkleurt de verf. Denk hierbij aan: 

 • Trappen 
 • Deuren  
 • Onder traplopers 
 • Badkamer 
 • Toilet 

Vooral bij lichte kleuren is het snel zichtbaar.  

Hoe kun je vergeling voorkomen? 

Het voorkomen en vertragen van vergeling kan op verschillende manieren. We hebben enkele op een rij gezet.  

 1. Zorg voor voldoende daglicht in huis 
 2. maak gebruik van verf met grijstinten in plaats van wit 
 3. breng de verf niet te dik aan 
 4. stel het schilderwerk niet bloot aan hoge temperaturen 
 5. stel het schilderwerk niet bloot aan nicotine, vuil en vet 
 6. maak gebruik van watergedragen verf  

Wat is watergedragen verf? 

Watergedragen verf is verf op waterbasis. Deze verf is te verdunnen met water in plaats van met de tegenhanger: terpentine. Naast dat deze verf niet vergeelt, heeft het nog vele andere voordelen zoals: geurarm, milieuvriendelijk, snel drogend, goed hechtend en elastisch. Vooral bij gebruik in huis is het belangrijk dat de verf geurarm is. Kortom: het stinkt niet en blijft zijn prachtige kleur behouden. Perfect toch? 

Hoe kan ik vergeling verhelpen? 

Vergeelde verf kan helaas niet meer wit gemaakt worden middels reiniging. Meer daglicht zal het misschien wel opfrissen maar niet terugbrengen in de originele staat. Bij vergeling van verf is er één oplossing en dat is het opnieuw verven van de muren en objecten. Van belang is de juiste verf hiervoor te gebruiken. Niet alleen verf op waterbasis, maar ook verf van goede kwaliteit. Verfcompleet.nl heeft uitsluitend verf van top kwaliteit in het assortiment.  

Watergedragen verf van Sikkens  

Watergedragen verf vergeelt niet. Deze verf is geurarm en droogt snel. Hierdoor is het perfect om binnenshuis te gebruiken. Verfcompleet.nl heeft een ruim aanbod watergedragen verf van het bekende verfmerk Sikkens. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken en slijtvast. Of het nu gaat om muur- of grondverf, wij bieden de beste prijs/kwaliteitsgarantie. Dankzij de materialen en bindmiddelcombinatie heeft deze verf een lange levensduur. Meer weten over de voor- en (eventuele) nadelen? Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk het assortiment online of kom langs in de winkel. 

Heb je nog vragen over hoe je het beste vergeelde wanden of objecten kunt verven? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2022 Verfcompleet.nl

Powered by Designpro.nl & Z-IM